mailmij
pinterest
Koop mijn werk op dibond, canvas, poster en ingelijst op Werk aan de Muur
.
.
Herfst, genieten, struinen in het bos, op zoek naar kabouterhuisjes.

Tip 1:

Probeer een macro objectief te gebruiken bij het fotograferen van paddenstoelen.

Tip 2:

Speel met onscherpte. Met een klein diafragma getal, dus een grote opening, heb je een kleinere scherpte/diepte. (weinig scherpte in de diepte)
Zo komt er meer licht op je sensor.  Je kunt de sluitertijd daardoor wat meer verkorten, de iso lager instellen.

Bij macro fotografie is een klein diafragma bijzonder geschikt. De scherpte, afhankelijk van het perspectief, in het gebied gelegd kan worden dat je wilt benadrukken. De achtergrond blijft mooi vaag. Zie het voorbeeld hiernaast, een zeer beperkte scherpte/diepte.

Tips voor het fotograferen van paddenstoelen.

Tip 3:

Neem altijd een vuilniszak mee. Hier kan je op zitten/liggen bij het fotograferen van paddenstoelen laag bij de grond.

Tip 4:

Probeer eens een paddenstoel wat meer van onderaf te fotograferen, zo komen de lamellen en de steel goed in beeld. Zie de foto's hierboven.

Tip 5:

Paddenstoelen die erg klein zijn en een heel teer steeltje hebben zijn lastig scherp te stellen.  Zet je camera op spotmeting, gebruik een niet te klein F getal, groot diafragma. Stel scherp op het steeltje, zo heb je en de hoed en het steeltje scherp in beeld.  Lukt dit nog niet goed stel dan handmatig scherp.
Het scherpstelvlak is 1/3 voor en 2/3 achter het scherpstelpunt. Hoe groot het bereik is ligt aan je diafragma.

Tip 6:

Mocht je een camera hebben met een kantelbaar scherm, dit is reuze handig bij het fotograferen van paddenstoelen.

Tip 7:

Maak ook eens foto's vanaf een ander standpunt, laag had ik al aangegeven, maar je kunt het ook meer van opzij nemen. Dit is erg mooi bij een hele grote groep paddenstoelen bij elkaar.  De achtergrond wordt dan heel mooi onscherp als je niet een te groot F getal gebruikt.
Determineren van de paddenstoelen:
Je begint altijd bij het kijken naar de vorm van het vruchtlichaam.
oorvormig, koraalachtig, sponsachtig, bekervormig, knotsvormig, kooiachtig, enz..

Vervolgens kan je naar de hoedvorm kijken,
Bol, kegel, trechter, met middenbult, geplooid, enz..

We kijken ook naar de structuur van de hoedhuid,
met schubben, vlokken, vezelig, enz...

De kleur van de verschillende onderdelen van de paddenstoel kan je wat vertellen.

De steel is ook niet onbelangrijk, lang, kort, massief, met ring, met knol, enz...

Je ziet het al, er komt een hoop bij kijken om te onderzoeken met welke soort je te maken hebt.
Het is erg handig om daar een boekje bij te gebruiken.
Zelf gebruik ik het boekje van de capitool natuurgidsen serie.  Een fantastisch mooi pocket formaat boekje.

Of kijk eens op deze site: Paddenstoelen.

Tip 11:

Geef je ogen goed de tijd om de paddenstoelen op te zoeken. Soms zie je ze niet eens staan. Ze hebben vaak de kleuren van het bos.  Sta eens stil en kijk eens rustig rond.  Wonderlijk he, je ziet er steeds meer staan!
Probeer eens op zoek te gaan naar aparte paddenstoelen, die je niet zo vaak ziet.
In al je enthoisiasme loop je zo op je doel af die je hebt gevonden.  Kijk dan aub goed uit dat je niet de allermooiste vertrapt!

1. Geweizwammetje, dit zwammetje is nog geen 3 cm. groot en groeit vaak op mos en boomstronken. (zie de foto waarbij ik op de vuilniszak lig, daar maakte ik deze foto)
2. Koraalzwammetje, deze valt erg op door zijn gele kleur, toch zie je hem niet zo snel staan. Dit zwammetje is eveneens niet erg groot.
3. Lycoperdaceae.

Tip 12:

Stel de camera in op bewolkt, zo krijg je warme kleuren in je foto.

Het is ook een uitdaging om naar een bepaalt Thema te zoeken. Zie de eerste foto serie, de lammelen van de paddenstoelen.
Na een bezoek aan de Kaapse Bossen nabij Doorn, is mijn collectie paddenstoelen aanzienlijk uitgebreid.

Een mooie locatie om te parkeren:
St. Helenalaan 2
3941 EH  Doorn


Van hieruit kan je zelf kiezen welke route je wilt lopen. Aan de hand van de gekleurde streepjes op de paaltjes zal je niet verdwalen.  Er is zelfs vanaf dit parkeerterrein een route voor rolstoelen.  Deze route is eveneens geschikt voor de scootmobiel.

Mijn nieuwe Canon 650 D met het uitklapbare schermpje was helemaal top!  Ik hoefde niet zo vaak languit op de grond te gaan liggen.  Op de knieën op de vuilniszak, schermpje kantelen en aan de slag. Foto's gemaakt met mijn Canon 60 mm. macro lens.
Met het touchscreen kon ik zelfs aangeven welk deel ik scherp wilde hebben van mijn foto.  Let wel op!  Het kost extra accu.


Tip 13:

Vergeet niet regelmatig je beelden te controleren aan de hand van je histogram, is je belichting juist geweest.  Op het kleine schermpje van je camera ziet een foto er al snel goed uit.
Twijfel je of het wel helemaal in orde is, wees slim, maak een paar verschillende opname's door wat meer onder of over te belichten.  Soms kan je een foto niet meer overmaken als je thuis achter de computer zit.

Tip 14:

Bij tip 9 gaf ik al aan dat je kon bijlichten met een stuk aluminium folie.
Aanvulling op deze tip: Je kunt ook gebruik maken van een blaadje wit papier. Dit reflecteert minder sterk.  Aluminium folie kan te sterk reflecteren bij fel licht. Je kunt met dit witte papier de schaduw beter oplichten. Zodat de contrasten van het felle zonlicht zachter worden.
Door verder of minder ver van je onderwerp af te gaan met het papier, maak je de reflectie harder of zachter.

Tip 15:

Je kunt zelf met het licht spelen.  Bij bewolkt weer kan je zelf met een zaklantaarntje zacht licht door de paddenstoel laten schijnen.  Zo krijg je een mooi doorschijnend beeld.  Let op dat je bundel licht niet te dichtbij en daar door te fel wordt.

Tip 16:

Ben je niet in het bezit van een macro lens, dan kan je zelfs met een compact camera mooie macro foto's maken.  Zet de camera op de stand met het tulpje/bloemetje. Gebruik hier altijd het schermpje om te fotograferen. Je kijkt niet door de lens bij een compact maar langs de lens.

Tip 17:

Bij weinig licht kan je inflitsen. Onthoud wel, hoe meer flitslicht  hoe donkerder je achtergrond. Zo kan je de hele herfstsfeer en kleuren wegflitsen.  Opzet flitsers kan je vaak instellen, deze kan je dan minder hard/fel laten flitsen.
Hey er is al van gesnoept!

Laten wij dit maar niet doen. De vliegenzwam staat in de boeken als zeer giftig. Hij veroorzaakt ernstige symptomen, maar is zelden dodelijk.

Al gelang naar de leeftijd van deze vliegenzwam en vooral ook de weersomstandigheden, varieert de hoedkleur. Deze heeft de neiging om bij regen te vervagen, van felrood tot oranje of zelfs bleek oranjegeel.

Tip 8:

Je hoeft geen zonlicht te hebben bij het fotograferen van paddenstoelen. Vaak spiegelen de glimmende paddenstoelen zo in het licht van de zon, dat er uitgebeten vlekken in je foto verschijnen. Je kunt een polarisatie filter gebruiken. Hiermee krijg je meer verzadiging in je kleuren. Als je het filter gebruikt, moet je wel bedenken dat zo'n filter altijd een paar stops licht weghaalt. Je moet dan eventueel om het juiste gewenste licht te verkrijgen je iso waarde verhogen.

Mochten er toch een paar mooie zonnestralen door de bomen naar beneden schijnen kan je daar op een speciale manier gebruik van maken.  Gebruik eventueel een reflectiescherm om het scherpe zonlicht wat te dimmen.
Bovenstaande foto's zijn gemaakt bij licht bewolkt weer.  De paddenstoelen stonden redelijk verscholen onder de  bomen.  Ik heb aardig hoge iso waarde's moeten gebruiken om een tevreden foto te kunnen maken.

Tip 9:

Is het voor het mooie net iets te donker onder de bomen in het bos, neem een stuk aluminium folie mee, gebruik dit als reflexiescherm om het daglicht te weerkaarsen naar de paddenstoel. Je kunt het ook vastzetten op een stuk ijzerdraad wat je met een grote boog vastmaakt met het statiefvoetje onder de camera.
Mocht je een reflectie scherm hebben dan is dit een handig hulpmiddel bij het terugkaatsen van het licht. Of het filteren van het licht.

Tip 10:

Vergeet niet je statief mee te nemen.  Lang en laag op de grond fotograferen is niet echt prettig voor de benen, we krijgen daardoor veel sneller bewegingsonscherpte.   Door de camera op een statief te zetten kan je stabieler werken. Je hebt minder kans op bewegingsonscherpte.
Je kunt eventueel de spiegel alvast opklappen. (kijk in de gebruiksaanwijzing van je camera naar de instellingen)
Bij macro fotografie speelt trilling ook een rol. Als de spiegel is opgeklapt en je drukt de ontspanner in ontstaat er geen trilling. Druk je nog een keer wordt de foto gemaakt. Je kunt als alternatief een zelfontspanner gebruiken. Je kunt tevens deze twee methodes gebruiken.
bijzonderepaddenstoel witbalanspaddenstoel vliegenzwam

Tip 18: 

Een statief is niet altijd nodig.  Zelf heb ik mijn vuilniszak gebruikt, mijn camera regelmatig daar op gelegd.  Zo krijg je een heel mooi beeld vanuit het kabouter perspectief. Zo kan je ook goed de onderkant van de paddenstoel fotograferen.

Tip 19: 

Het gebeurd wel eens dat er net wat vervelende grassprieten of andere takjes in de weg liggen.  Soms is het mooier om de "set" zelf natuurvriendelijk wat aan te passen.  Met  behulp van een tak kan je storende elementen, hoge blaadjes of grotere takjes voorzichtig opzij schuiven. Dit alles zonder de paddenstoel aan te raken. Storende grassprietjes kan je eventueel voorzichtig wat inkorten.  Maar houdt rekening met de stelregel: Respecteer de natuur, verniel het niet!

Tip 20: 

Bepaal welk deel je scherp wilt hebben van de paddenstoel. Het belangrijkste deel wat de meeste aandacht trekt. Stel daar op scherp.
Het is ook erg mooi om alleen maar een klein detail, de rand of de lamellen bv., scherp te hebben.

Tip 21:

Hoe beslis je of een statief of steuntje onder de camera nodig is?
Bij een macro lens van 90 mm. heb je een sluitertijd nodig van 1/125e sec.
Wil je echt scherpe foto's gebruik dan 1/250e sec.
Wil je langzamere sluitertijden dan zijn er twee mogelijkheden, statief of hogere ISO waarde.
Bij een hogere ISO waarde, wordt doorgaans de beeldkwaliteit minder.  Tegenwoordig zijn de nieuwe spiegelreflexen uitgerust met een bredere ISO waarde range.
Mocht je toch een te hoge ISO waarde gebruiken, voor jouw camera, dan krijg je te maken met beeldruis, vooral in de donkere partijen, en minder verzadigde kleuren.



Na afloop kan je creatief aan de slag.  Met fotobewerkingssoftware, Adobe photoshop of Corel Paint shop pro, kan je een leuke collage maken.  Print de collage uit op 10x15 fotopapier.  Snijd een stuk karton in de bijpassende kleur, dubbelvouwen.  Plak de foto erop, en daar is je zelf gemaakte kaart!
paddenstoelonderblad paddenstoelboom
overzichtboom paddenstoelcompo paddenstoellamellen