Copyright © 2004 - 2015 by "Nicole van As"  ·  All Rights reserved  ·
mailmij
pinterest
Koop mijn werk op dibond, canvas, poster en ingelijst op Werk aan de Muur
.
.
Het verbaast mij niets als hier lezers zijn, die nu verbaasd zich afvragen wat een "lensbaby" is.

Ik zal het e.e.a. uitleggen, zo begrijp je beter de manier van fotograferen, en waarom de foto's er zo uitzien. Waarschuwing:  als je met de lensbaby begint, raak je zo verslaafd.

Een lensbaby is een flexibele kleine lens. Zie foto hiernaast. Er bestaan verschillende modellen.
De composer zit in mijn foto tas. De composer is een 50 mm lensje. Met de bovenste ring stel je handmatig scherp, er zit geen electronica in de lens, net als met objectieven voor de DSLR.
Met de onderste ring zet je de stand waarin je de lensbaby hebt gezet vast. Zo kan je precieser werken, om te voorkomen dat deze stand wijzigd.

In de lensbaby plaats je het optic wat je wilt gebruiken (zie foto 3 links).  Er zijn verschillende modellen op de markt.
In mijn tas zitten er 2, de softfocus en de double glass optic. (Met een hulpstukje draai je de optic vast en los uit de lensbaby.) Bij aanschaf van de kit kreeg ik er de creative apperture kit bij. (foto 6)
Een opzetstukje om in te zoomen en om een groothoekeffect te creeren behoorden tevens tot mijn set.
Aangezien je niet alles tegelijk kunt gebruiken, ben ik eerst begonnen met de double glass optic met de f/2,8 disk.

Fotograferen met een lensbaby.

Het optic is de lens waarmee je gaat fotograferen.
In het optic moet je een magnetische aperture disk leggen om een gewenst effect te creëren. Je hebt verschillende diafragma grote's die je kunt kiezen, of een creatieve aperture disk. (foto 2)
Hoe kleiner je diafragma (f getal) hoe minder blur je rond de sweet spot hebt.
Het diafragma werkt hetzelfde als bij een elektronische lens. Om deze manier kan je heel leuk spelen met je beeld die je creatief wilt fotograferen.  Dit is de reden waarom een lensbaby zo ontzettend leuk is!
Met een lensbaby kan je het scherpe gedeelte in je foto verleggen. Een spot scherp, de rest vervaagd heel mooi. Waar je de spot wilt hebben bepaal je zelf met de flexibele lens.   Geen enkele lens kan de lensbaby vervangen. Het worden bijzondere creatieve creaties. Van dromerige beelden, tot een soort madurodam landschappen.

Je foto's hebben weinig nabewerking nodig, sooc en delen maar. Geen last van vignetering of andere afwijkingen. Je hebt nu meer tijd om lekker bezig te zijn dan voor je pc te zitten, en bezig te zijn met fotobewerking.

De mogelijkheden zijn eindeloos.  Ik ben nu begonnen met de double glass optic en f2.8

Voor het gewicht hoef je de lensbaby  niet thuis te laten, het weegt bijna niets. Alle spulletjes kan je in een aparte tas opbergen.

Ik ben een voorstander van de creatieve stand van je camera. Haal hem van de AUTO stand af en leer je camera handmatig instellen.
Met de lensbaby zet je de camera op de diafragma voorkeur stand.  De camera geeft 00 aan. Dit klopt maak je geen zorgen. De lensbaby heeft geen elektronica, de camera ziet geen diafragma waarde. Deze mag je handmatig in je optic plaatsen.
Is je foto te licht/donker, plop er dan een ander schijfje in. Ze zijn magnetisch, je hoeft niet bang te zijn dat ze eruit zullen vallen.
Het is zo makkelijk, fantastisch, i love it!
Op deze manier ga je heel goed de werking van het diafragma begrijpen.  Lekker terug naar de basis.

De schattige bokeh schijfjes die je hiernaast zit, kan je net als de diafragma schijfjes gebruiken. Je kan een extra creatief effect verkrijgen. Hier kan ik zelf nog geen voorbeelden van laten zien. Gelukkig zijn er vele mensen mij voorgegaan, ik heb een mooi voorbeeld online gevonden.

Het vergt enige tijd om de lensbaby onder de knie te krijgen. Veel oefenen, zoek leuke opjecten om te fotograferen.

Bekijk hier mijn portfolio met lensbaby beelden.